Dammsugaren och dess historia

Dammsugaren och dess historia

Robotdammsugare håller rent

Före dammsugarens tid städade vi med kvast och skurborste. Kanske hölls hemmen heller inte lika rena som i dag. Innan elektriciteten nådde privatbostäderna gjordes försök med olika slags dammsugare med blåsbälgar, drivna av hand- eller fotkraft. De var dock väldigt otympliga och svårmanövrerade och det krävdes två personer för att dammsuga. Även den första elektriska dammsugaren var stor och klumpig. Den kom 1868 i USA och var tänkt att användas i industrier. Under tidigt 1900-tal uppfann svensken Eberhardt Seger en nättare variant av dammsugaren. Den började serietillverkas några år senare av AB Lux som senare blev Electrolux. De första dammsugarna som riktade sig till vanliga hushåll vägde omkring 14 kg, alltså lite mer än dagens dammsugare. Trots det underlättade de vardagen för många.

Moderna dammsugare

Städning med kvast och borste

Från kvast och borste har vi idag tagit oss till robotdammsugare som smidigt och tyst dammsuger golvet medan du ligger i soffan. Robotdammsugaren är inte lika kraftfull som en vanlig dammsugare och är därför mest ett komplement. Ett alternativ till vanliga dammsugare är centraldammsugare, där du ansluter en lång dammsugarslang till en sugdosa i väggen och startar dammsugaren som ofta står i ett pannrum eller en klädkammare. Centraldammsugare är ganska dyra att installera, men med  https://enklare.se/ kan du enkelt låna de pengar som behövs till din centraldamsugare. Centraldammsugare i privata bostäder är inte lika populära i dag som på 1970- och 80-talen.

Nya smarta dammsugare

Både vanliga dammsugare och robotdammsugare utvecklas hela tiden. Robotdammsugarna hade många barnsjukdomar, så som att de fastnade på mattkanter, körde nerför trappan och dammsög samma ställe flera gånger. I dag är de mycket smartare. Råd & Röns årliga dammsugartest hjälper dig att hitta den dammsugare som är bäst just nu. Gör en ordentlig jämförelse, eftersom du kommer att använda dammsugaren under många år. Det är bättre att satsa på kvalitet än att ta första bästa dammsugare.

astrology