Diskmaskinens historia

Diskmaskinens historia

Diskmaskinen har sedan den blev tillgänglig för den breda allmänheten inneburit en enorm minskning av arbetsbördan när det gäller hushållsarbetet i svenska hem (vilket i sin tur medför andra fördelar, som att man bråkar mindre i förhållanden). De som fick ta del av diskmaskinens nytta först var dock nordamerikanerna, eftersom det var i Illinois, i slutet av 1880-talet, som den första framgångsrika diskmaskinen uppfanns av Josephine Cochrane.

Varianter av diskmaskinen hade dykt upp innan dess, men ingen av dem hade varit tillräckligt praktisk eller funktionell för att faktiskt användas regelbundet. Den allra första diskmaskinen uppfanns av Joel Houghton, och patentet för denna maskin registrerades i USA år 1850. Maskinen var gjord av trä, och fungerade genom att man vred en vev för hand, vilket gjorde att vatten sprutade på disken. Houghtons maskin var dock långsam och opålitlig, vilket gjorde att den aldrig blev någon framgång. En liknande maskin uppfanns av L.A. Alexander femton år senare, men inte heller denna var tillräckligt effektiv för att få någon spridning.

Det var alltså istället Cochranes maskin, uppfunnen 1887, som skulle bli den första diskmaskinen med någorlunda framgång och praktisk användning. Cochrane var en rik societetsdam som ville att hennes finporslin skulle skyddas när det diskades, eftersom det ofta skadades när hennes tjänare diskade det för hand. Tillsammans med mekanikern George Butters skapade hon således den maskin som blev grunden för den moderna diskmaskinen, i Cochranes verktygsförråd. Uppfinningen visades för allmänheten för första gången på världsutställningen i Chicago år 1893, ursprungligen under namnet Lavadora. Senare bytte man namn till Lavaplatos (vilket ordagrant betyder ”tvätta tallrikar”, och idag är ordet för ”diskmaskin” på spanska), eftersom det redan fanns en maskin med det tidigare namnet.

Det skulle dock dröja ytterligare några årtionden innan det skapades och tillverkades en elektrisk diskmaskin för hemmet (den tillverkades och såldes av Miele från år 1929), och ännu några årtionden till innan diskmaskinen blev en kommersiell framgång. Det skulle dröja fram till boomen efter andra världskriget, på 1950-talet, innan diskmaskinen framgångsrikt såldes som en vitvara för hemmet, och till och med då såldes den bara till de som var tillräckligt rika för att ha råd med en. Först på 1970-talet började det bli vanligt att se diskmaskiner i människors hem, och idag, på 2010-talet, har 75 procent av alla hushåll i USA och västra Europa en diskmaskin i köket.

Om du själv har en idé till en uppfinning eller en tjänst som du tror kan komma att hjälpa lika många människor som diskmaskinen, men du inte har kommit tillräckligt långt i dess utveckling än för att sluta på ditt nuvarande jobb och satsa helhjärtat på att starta ett företag med din uppfinning som verksamhetsidé, ska du kontakta Frilans Finans. På det sättet kan du nämligen fakturera utan företag, vilket betyder att du kan börja erbjuda din tjänst eller produkt till kunder, utan att behöva starta ett företag.

astrology