Ljudböcker – ett hot mot tryckta böcker?

Ljudböcker – ett hot mot tryckta böcker?

Ljudböcker adderar en extra dimension till upplevelsen av att läsa en bok, i alla fall om den är inläst av en bra röstskådespelare. Då kan inlevelsen nå nya nivåer. Det är i alla fall vad förespråkarna hävdar. Andra menar att de tvärtom upplever mer närvaro när de själva läser en bok istället för att lyssna på den. Det är dock ett obestridligt faktum att ljudböcker säljer mer än någonsin och att det idag finns flera förlag som specialiserar sig på detta format. Utbudet av klassiker som lästs in som ljudbok växer ständigt och stor del av världslitteraturen finns nu som ljudböcker. I den här texten ska vi titta på vilka faktorer som gynnar utvecklingen och även skriva om i vilka sammanhang ljudboken inte riktigt kan konkurrera med tryckta böcker. Ett kort svar på frågan i rubriken är att ljudböcker nog kan göra så att försäljning av vissa typer av tryckta böcker minskar lite.

Stora fördelar med ljudböcker

Ett ordentligt bibliotek tar upp jättemycket plats, om vi talar om vanliga böcker. Ljudböcker kan man, om man vill, istället lagra på en hårddisk eller ett minneskort med plats för tusentals böcker. en ljudbok kostar lika mycket i inköp som en vanlig bok men vad man får är inte bara skrivna ord utan en produkt som ibland kan likna radioteater eller vara författarens egen röst och därmed ett ännu personligare uttryck än den skrivna boken. Den kanske största fördelen med ljudböcker är, menar många, att man kan ta del av dem och göra något helt annat samtidigt. Du har händerna fria och kan göra mycket som går mer eller mindre automatiskt och inte kräver koncentration. Att städa medan man lyssnar är en klassiker. Givetvis kan du även promenera medan du lyssnar på en bok med hjälp av hörlurar. Ljudböckernas framgångar hänger samman med den tekniska utvecklingen. De flesta har idag en smartphone och det är egentligen allt man behöver för att kunna ladda ner och sedan börja lyssna på mängder av ljudböcker.

I många fall är det tryckta formatet överlägset

Vissa menar att ljudböcker är framtidens bok, men det måste inte betyda att vi inte kommer att trycka böcker överhuvudtaget eller ens att det kommer att ges ut fler ljudböcker. Ljudboken innebär att någon annan, genom sin röst, tolkar innehållet. Utrymmet för vår egen föreställningsförmåga blir lite mindre än när vi läser och inte har någon annans röst i öronen. Ljudböcker kan heller inte återge illustrationer och det är en stor begränsning. Man kan också fråga sig om det egentligen är så billigt att ge ut ljudböcker. Det handlar inte bara om att den som läser in verket ska ha ersättning för det utan kan också vara fråga om att hyra en studio under den tid som inläsningen pågår. Ljudböcker och tryckta böcker är två ganska olika produkter som kompletterar varandra. Hur bra det kommer att gå för ljudböcker beror lite på samhällsutvecklingen. Om vi fortsätter att vara stressade kan ljudboken bli ett sätt hinna med en extra syssla. Det är i takt med tiden vi lever i.

astrology