Kameran och dess uppkomst

Kameran och dess uppkomst

Kameran har en lång historia. Uppfinningen kan spåras så långt tillbaka i tiden som till en arabisk vetenskapsman, Ibn al-Hyatam, som levde mellan år 965 och 1039. Han anses vara fadern till modern optik. De första kamerorna var stora, klumpiga och enkla. Idag kan en kamera rymmas i huvudet på en knappnål. Teknologin har gått framåt med stormsteg, speciellt under de senaste decennierna. Idag är kameror huvudsakligen digitala och kan oftast både ta bilder och spela in film. De är dessutom ofta utrustade med olika filter som du omedelbart kan applicera på dina bilder. Vi kan dessutom ta bilder i hög upplösning, på micro- och macronivå och i porträtt med en så liten ansträngning som att klicka på en knapp eller göra ett val på en skärm.

Ett viktigt verktyg inom konsten

Under 1700-talet insåg man att silversalter var ljuskänsliga och när men under 1800-talet listade ut hur olika sätt att göra avbilden beständig kunde man framkalla bilder. Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce skapade en kamera 1826 där framställningen av bilder tog hela åtta timmar och där bilden blev mycket oskarp. Under samma århundrade kom kameran att utvecklas ytterligare flera steg och år 1840 utvecklades en teknik för att framkalla bilder som används än idag. Kameran har använts på flera vis sedan den först kom till. Vi har använt den för att fotografera familjer, krig, kriminella och för pass eller ID. Ett annat område där kameran har spelat en mycket stor roll är inom konsten. Att ta en bild kan vara så mycket mer än att bara sikta och trycka på en knapp. LJussättning, motiv och färger kan skapa underverk. Kamerans historia är därför en blandning mellan teknologi och konst, något som kunde ses på en utställning på Tekniska museet där man visade upp 175 år av fotografering i Sverige.

Kameror som hjälpmedel

Vi har redan slagit fast att kameran har varit till hjälp för att dokumentera familjehistorien, för att identifiera oss och för att berika konsten. Kameran har dock fler användningsområden. De kan vara utmärkta hjälpmedel i flera olika situationer. Inom vården, exempelvis, kan kameror hjälpa kirurger att se inuti en människa medan de arbetar för att slippa skära upp personer för ingreppen. På så vis skonas patienten såväl smärta som onödig risk. Kameran är också ett utmärkt hjälpmedel för polisen. Många affärer och företag har valt att utrusta sina offentliga lokaler med övervakningskameror så att eventuella brott kan fångas på film och förövarna snabbt identifieras. Du kan också köpa en övervakningskamera till hemmet. På så vis kan du, om du skulle ha oturen att drabbas av inbrott, förhoppningsvis snabbt kunna hjälpa polisen att identifiera brottslingarna.

astrology