Mikrovågsugnen – en revolution i köket

Mikrovågsugnen – en revolution i köket

Något som idag är en självklarhet i de flesta kök, men som långt ifrån alltid har varit det, är en mikrovågsugn. Mikron är förstahandsvalet när vi snabbt och enkelt vill tina frusen mat eller värma på matrester, och det finns en anledning till att just mikron lämpar sig särskilt väl för sådana ändamål.

En mikro fungerar nämligen så att en magnetron i mikron genererar elektromagnetisk strålning inne i ugnen. Denna strålning reagerar med vattenmolekyler och andra polariserade molekyler i maten, och värmer upp dem. Detta gör att man kan värma mat snabbt utan att den får en bränd eller krispig yta, som den får i en traditionell ugn. En nackdel med mikrovågsugnar är dock att man måste vara försiktig med vilka behållare man förvarar maten i vid uppvärmning. Man bör till exempel inte använda en behållare av metall, eftersom mikrovågorna inte kan tränga igenom metallen, vilket leder till risk för gnistbildning.

Mikron uppfanns av en amerikansk ingenjör vid namn Percy Spencer. Den började produceras för försäljning år 1947, men på den tiden såg mikron inte ut som våra moderna mikrovågsugnar. Den var till exempel nästan två meter hög och kyldes med hjälp av vatten, vilket resulterade i att den vägde runt 340 kilo – inget man ställer på köksbänken, direkt. Därför dröjde det ända fram till 1970-talet innan mikron började säljas i större mängder, och blev ett populärt inslag i många kök. Detta var dock framförallt i USA; i Sverige dröjde det ytterligare ett årtionde innan mikron slog igenom som hushållsapparat.

Om du själv har en idé på en elektronisk apparat eller utveckling som du tror kan revolutionera hemelektroniken lika mycket som mikrovågsugnen, behöver du självklart både tid och pengar för att arbeta på den och utveckla den. För att finansiera ett sådant projekt behöver du sannolikt ta andra uppdrag också, och det kan då vara bra att veta att det går att sälja faktura via exempelvis Fakturino. Det gör att du inte behöver vänta på att kunden ska betala fakturan innan du får in pengarna – de kommer direkt, och du kan investera dem i ditt projekt på en gång.

astrology