Sveriges nya superdator

Sveriges nya superdator

Kring årsskiftet 2021/2022 kommer Sveriges nya superdator att vara fullt utbyggd. Det är Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) som bygger denna med finansiering från Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC). Datorn kommer att vara den snabbaste datorn i Sverige och prislappen landar i runda slängar på 100 miljoner kronor. Dardel, som datorn heter, kommer främst att användas till extremt krävande tekniska och vetenskapliga beräkningar samt simuleringar.

Hjärtat i Dardel kommer att vara från AMD. Närmare bestämt i form av AMD Epyc-processorer som tillsammans kommer att ha 65.000 kärnor och ska kunna nå ungefär 10 petaflops beräkningskraft. En petaflop innebär en beräkningshastighet på en miljon miljarder tal i sekunden. Denna del av Dardel kommer att stå klar för användning från juli månad. Därefter kommer grafikacceleratorer att installeras under loppet av ca sex månader som kommer att öka beräkningskraften till ca 13,5 petaflops.

KTH har, under många år, döpt sina superdatorer efter svenska författare med tidigare namn som Bellman, Strindberg, Lindgren och Beskow för att nämna några. Dardel är döpt efter den svenska författaren Thora Dardel som var verksam från 1920-talet till 1960-talet. Thora Dardel var var gift med konstnären Nils Dardel vars konstverk “den döende dandyn” kommer att pryda den nya superdatorn.

Elektroniken i Dardel kommer att hållas sval med hjälp av direktvattenkylning. Enligt KTH själva så är det, så vitt de vet, den första högprestationsdatorn i Sverige med denna kylarlösning. I och med att kylvattnet kommer att nå väldigt höga temperaturer så kommer Dardel att kopplas in på högskolans värmeåtervinningssystem och hjälpa till att värma upp KTH under vinterhalvåret.

Det har givetvis inte hunnit testas ännu hur väl Dardel står sig mot andra superdatorer i världen eftersom Dardel ännu inte är klar. Den senaste svenska superdatorn, Beskow, tog sig in på en 32:a plats när den kom 2014 och efter uppgraderingar 2017 hamnade Beskow på plats 69 i världen.

astrology