Tycker du om att gå på bio, eller i största allmänhet titta på film? Då ska du definitivt överväga att skaffa dig en riktigt bra hemmabioanläggning, så att du har möjlighet att njuta av dina filmer ännu mer. En sådan uppsättning prylar behöver absolut inte kosta skjortan; det går att hitta välljudande och mycket funktionella sådana för en mycket vettig peng. Köper du din anläggning på företaget kan du ta med köpet i bolagets finansieringslösning – exempelvis genom https://www.capcito.com och liknande. Frågan är då; var ska man börja?
Vi förutsätter här att du har din TV eller projektor på plats. Den ack så viktiga hubben i ditt nya hemmabiosystem är receivern, eller förstärkaren som den också kallas. Det är hit som alla apparater och enheter kopplas, och som sedan ser till att ljudet hamnar där det ska. Inenheter som DVD- och blurayspelare, mediaspelare, digitalboxar och liknande ansluts till receivern via diverse portar och ingångar; antingen via HDMI, USB eller fiberoptisk ingång – eller en helt vanlig tvåportars audio-anslutning. En bra receiver har alla de varianter av anslutningsmöjligheter som behövs, och detta är följaktligen något som är värt att titta efter innan du slår till på en sådan. Förutom detta ansluts också högtalarsystemet hit. En del receivers har stöd för bluetooth-högtalare, medan det på andra krävs att du kopplar in dina högtalare med kabel. Självklart krävs det också att dina högtalare har stöd för bluetooth för att detta ska fungera.
En hemmabio kräver mer än bara två mastiga golvhögtalare, även om detta förstås är en bra början. Filmljud handlar om flerkanalsljud, vilket innebär att en hel uppsättning högtalare krävs dit ljudet kanaliseras. Du bör åtminstone ha ett par fronthögtalare, en center (dit rösterna styrs), ett par bakre högtalare (som används till surround-effekter) samt en subwoofer – för riktigt bra tryck i basen. Antingen köper man ett komplett högtalarsystem, eller också plockar man ihop en anläggning själv – beroende på hur kunnig och intresserad man är.
En fördel är förstås att du spelar upp din film från en enhet som kommunicerar med receivern. Detta kan vara, som redan nämnts, en DVD-spelare, mediaspelare eller något annat. Numera är det mycket vanligt med TV-apparater som har inbyggda mediaspelare, och i detta fall ska förstås TV:n vara ansluten till recievern. Vettigt är annars att ha en separat mediaspelare, som vanligen har fler funktioner och bättre stöd för fler filformat än de “inbyggda” har. Android-boxar är mycket populära; här kan du exempelvis installera Kodi (en app för att spela upp film och musik) som fungerar mycket bra om appen är rätt konfigurerad.