År 1864 så var det en man vid namn James Clerk Maxwell som förutsåg existensen av elektromagnetiska vågor och han kunde matematiskt göra formler av dessa. 1888 så visade en annan man vid namn Heinrich Hertz hur dessa vågor kunde genereras och sedan under 1890 talet så försökte man signalera trådlöst genom rymden. Det sägs att Guglielmo Marconi uppfann själva radion, men vem som egentligen var först är ännu oklart. I Ryssland säger man att Aleksandr Popov var först och enligt Nikola Tesla så hade Marconi stulit hans patent och han fick senare rätt efter dennes död. Denna man hade jobbat hos Tesla som assistent och hela 17 patent hade kommit på villovägar under den tiden.
I radions begynnelse så använde man väldigt långa våglängder som låg mellan 10.000 och 20.000 meter och även en sändningsfrekvens som var bred, detta föranledda att det blev stora störningar på nätet och i radion. 1912 så förbjöd man sändare som hade större frekvens än 50 W om det inte var i så kallade nödsändningar.
En högfrekvensgenerator som roterade kom från Alexandersons och Fessendens och innehöll ett hjul som roterade och så ömsom släpper igenom och ömsom hindrar ett slags magnetfält att passera. Denna generator levererar höga effekter och även frekvenser upp till hela 100 kHz och dessutom av en renhet som är mycket hög, den lämpar sig mycket bra till att till exempel överföra tal. Idag finns det bara en ända sådan anläggning kvar och den har till och med hamnat på Unescos världsarvslista. Det roligaste med detta är att den finns i Sverige och närmare bestämt i Grimeton i Halland. En plats som helt klart är värd att besöka om man älskar radio.