Att skaffa en robotgräsklippare har blivit allt populärare på senare år. Det har sannolikt mycket att göra med att priserna har gått ner, samtidigt som utbudet idag är större än någonsin.
Mycket har hänt sedan svenska Husqvarna släppte den första robotgräsklipparen 1995, men själva grundtekniken används än idag. Det vill säga att man omgärdar klippytans omkrets med en lång slinga, så kallad begränsningskabel. När robotgräsklipparen kommer tillräckligt nära denna kabel känner den av det med hjälp av sensorer på undersidan och stannar till för att byta riktning. Den stora majoriteten av alla robotgräsklippare klipper fortfarande på detta vis, med hjälp av slinga och i ett till synes slumpmässigt rörelsemönster på gräsmattan.
Nu verkar det dock som att begränsningskabeln kan vara på väg bort. Den välkända robotdammsugar-tillverkaren iRobot har nämligen tagit fram sin första robotgräsklippare och den klarar dessutom av att klippa gräsmattan utan att man behöver lägga ut någon slinga, vilket är ett ganska tidskrävande arbete. Istället använder den sig av trådlös teknik för att hitta rätt och det ena man behöver placera ut i sin trädgård är små radiofyrar. En annan fördel med denna typ av klippare är att de klipper i ett mönster som påminner mer om när man klipper för hand med motorgräsklippare. De klipper med andra ord i parallella linjer och vet precis vilka ytor på gräsmattan som är klippta eller ej, så de inte klipper på samma ställe flera gånger.
Den stora poängen med en robotgräsklippare är såklart att man slipper klippa gräsmattan själv. Man ställer bara in ett schema över vilka dagar och tider den ska klippa och därefter sköter den sig helt själv. När den har klippt klart för dagen återvänder den till sin laddstation för att ladda upp batteriet inför nästa klippning. Detsamma gäller ifall batteriet tar slut under en klipprunda. Då åker den tillbaka till laddstationen för att ladda upp sig för att därefter klippa klart den återstående tiden.
Den lediga tid man får över när man själv slipper klippa gräsmattan kan man istället använda till något roligare. Eller varför inte springa en extra motionsrunda, för att kompensera för bortfallet av den lilla motion man trots allt får av att gå omkring med en gräsklippare. Även på detta område har det dykt upp elektroniska hjälpmedel i form av så kallade aktivitetsarmband, som länkas trådlöst till en smartphone och gör att man kan hålla koll på puls, kaloriförbränning samt hur långt man har sprungit. Springa måste man dock fortfarande göra själv.
Smartphones och appar är även något som blivit mer eller mindre standard hos dagens robotgräsklippare. Man kan då starta och stoppa robotgräsklipparen från mobilen medan man ligger i hängmattan. Eller så kanske man vill skicka hem den lite tidigare för att barnen vill leka på gräsmattan. De flesta robotgräsklipparna med appar kan även styras över internet. Det innebär att man kan sitta i sommarstugan eller rent av på andra sidan jordklotet och starta sin robotgräsklippare hemma på villatomten.